Blog

Besproei de kool eens in de twee weken met een zelfgemaakt afkooksel. Hij zal zo groot worden als een basketbal

24views

Hoe kweek je kool voor een overvloedige oogst? Het is een steeds populairdere groente in tuinen, maar soms is de oogst verre van ideaal. Wat kun je eraan doen? Geef het water met deze zelfgemaakte meststof en de kroppen zullen enorm zijn.

Boerenkool is geschikt voor amateurteelt in de tuin en in een bak. Het zal je niet verbazen dat het kweken niet moeilijk is. Toch kan het problemen opleveren. Dat komt omdat deze groente veel voedingsstoffen nodig heeft.

Kool vereist een goed zonnige plek, maar niet heet of in de brandende zon. Hij houdt ook niet van overbewatering. Tijdens het groeiseizoen heeft ze alleen ongeveer vijf keer per week water. Het is echter de moeite waard om kort nadat de zaailingen in de grond zitten meerdere keren per dag water te geven, waarbij je ervoor moet zorgen dat je de bedden niet te veel water geeft.

Om kool goed te laten gedijen, een goede bemesting niet vergeten worden. Een tekort aan voedingsstoffen kan even desastreus zijn als een teveel. Voor grotere gewassen is het raadzaam om elke 2 tot 3 jaar een grondige bodemanalyse uit te voeren en alleen op basis daarvan de juiste verhoudingen van ingrediënten te kiezen. Vergeet in de eigen tuin niet om de planten goed water te geven en natuurlijke meststoffen te gebruiken.

Kool vereist een goed zonnige plek, maar niet heet of in de brandende zon.
Foto: freepik/pressfoto

Stikstof is cruciaal tijdens de periode van groei en bladaanleg. De beste bronnen zijn mest, compost of biohumus. De meest gebruikte brandnetelmest. Hoe maak je het makkelijkst brandnetelmest? Naast een grote bak op een afgelegen plek is een grote bak handig:

  • ca. 1 kg verse brandnetelbladeren of 200 g gedroogde bladeren,
  • 10 l water, bij voorkeur regenwater,
  • gaas om de bak af te dekken.

Voor de pap kun je ook een eetlepel basaltmeel toevoegen, maar dat is niet nodig. Leg de bladeren (vers in kleinere stukjes gesneden) op de bodem van het vat. Bedek met water, roer en dek af met kaasdoek. Zet opzij op een rustige en schaduwrijke plek. Roer de pap elke dag om gedurende ongeveer 14 dagen. Het is klaar als het een beetje bruin is geworden en het schuim is verdwenen. Onthoud dat het tijdens het fermenteren een onaangename geur afgeeft, dus plaats de bak liever niet in de buurt van het huis. Vergeet niet te bemesten voordat je water geeft verdun het 1:10. Breng het ongeveer om de 14 dagen aan. Naast kool kun je het ook gebruiken op rozen, pioenrozen, tomaten, komkommers, aardappelen, koolzaad, appels, kersen, aalbessen.

Kool heeft stikstof nodig tijdens de groei- en bladperiode. Dit wordt geleverd door brandnetelmest.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Redactie Passie in jezelf.

Ik plant al jaren selderij op deze manier. Mijn buren benijden me

Brandnetelmest. Hoe maak je stap voor stap meststof? Besproei je groenten ermee en ze zullen gezond en bloeiend zijn