Housekeeping Tips

Het belangrijkste om te doen voor een mooi, dik groen gazon dat maar weinig mensen kennen

24views

Een gazon is het ornament van elke tuin. Groen, dik gras voegt charme en elegantie toe en creëert een aangename plek om te ontspannen en te spelen. Maar soms zien onze gazons er dor en onaantrekkelijk uit. Wat kan er worden gedaan om het gazon dikker te maken? Welke meststoffen moet u gebruiken? Hier zijn enkele beproefde methoden om het gewenste resultaat te bereiken.

Wat kun je doen om je gazon dikker te maken?

De Engelsen, wier parken beroemd zijn om hun grote groene tapijten, hebben één tip voor een dik gazon: vaak maaien en af en toe water geven. En zo gaat het al honderden jaren. Makkelijk gezegd, het klimaat is daar veel gunstiger voor gazons. Hier kost het wat meer moeite, vooral als je net begint met het kweken van een groen gazon in je tuin. Wat kun je doen om je gazon dikker te maken?

  • Maai je gazon regelmatig: Maaien is een basispraktijk voor gazononderhoud die de dichtheid van je gazon beïnvloedt. Regelmatig maaien stimuleert de planten om te groeien en nieuwe scheuten te produceren. Het wordt aanbevolen om elke 7 tot 10 dagen te maaien en het gazon op een hoogte van 4 tot 6 cm te houden;
  • Verticuteren en beluchten: Verticuteren is een behandeling die het gazon doorsnijdt, waardoor water, lucht en voedingsstoffen beter doordringen tot de graswortels. Bij beluchten wordt het gazon doorboord met speciale spikes, wat ook de beluchting verbetert en de grasgroei bevordert. Beide behandelingen worden aanbevolen in het vroege voorjaar of in de herfst;
  • Doorzaaien: Als er lege plekken in het gazon zijn, is het raadzaam om het gras opnieuw in te zaaien. De beste tijd om opnieuw in te zaaien is in de lente en de vroege herfst. Bereid de grond voor op het zaaien – verwijder onkruid, egaliseer het oppervlak en hark lichtjes aan. Na het zaaien is het een goed idee om de zaden lichtjes te bedekken met een dun laagje aarde en regelmatig water te geven.

Al deze regelmatige maatregelen zullen snel dik gras opleveren. Vergeet niet te bemesten en water te geven, want dat heeft een grote invloed op de conditie van ons gazon.

Is het gras van je buurman altijd groener? Neem deze maatregelen

De dichtheid van een gazon is één ding, maar het aantrekkelijke uiterlijk wordt ook bepaald door de diepgroene kleur. Een droog, gelig vierkant in de tuin ziet er saai, onaantrekkelijk en onaantrekkelijk uit. Wat kan er worden gedaan om het gazon groener te maken?

  • Zorg ervoor dat de pH van de grond goed is: gras groeit het best in licht zure grond (pH 6,0-6,5). Controleer de pH van de grond regelmatig en pas deze indien nodig aan met geschikte producten zoals kalk (als de grond te zuur is) of zwavel (als de grond te alkalisch is). De pH van de grond moet regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig worden aangepast met geschikte producten zoals kalk (als de grond te zuur is) of zwavel (als de grond te alkalisch is);
  • Geef regelmatig water: het is ideaal om het gazon om de twee tot drie dagen ’s ochtends of laat in de middag water te geven, in droge periodes zelfs elke dag. Vermijd het middaguur, wanneer de zon het meest intens is. Het is belangrijk om gelijkmatig en diep te besproeien om voldoende vocht in de bodem te krijgen.
  • Wees voorzichtig met bemesting: naast stikstof heeft gras ook andere voedingsstoffen nodig, zoals fosfor, kalium, magnesium of ijzer. Regelmatig bemesten met multinutriëntenmeststoffen zorgt ervoor dat je gazon groener en gezonder is. Meststoffen voor het verdikken van het gazon moeten voornamelijk stikstof bevatten, maar ook andere macro- en micronutriënten.

Het is een goed idee om je gazon bij elke behandeling goed in de gaten te houden en onmiddellijk te reageren als er ongewenste veranderingen optreden. Gele vlekken op de sprieten, depressies in het gazon of bruine of rode verkleuringen kunnen tekenen zijn van schimmelziekten.

Welke meststof gebruiken om het gazon dikker te maken?

Gazons moeten regelmatig worden bemest omdat ze vaak worden gemaaid. In een natuurlijke omgeving bestaat er niet zoiets als een gelijkmatige, continu kortere stand, dus je moet de juiste voedingsstoffen toedienen. Meststoffen voor het verdikken van gras worden onderverdeeld in organische en minerale meststoffen. Als je een liefhebber bent van biologische landbouw, zul je waarschijnlijk de eerste willen gebruiken, die compost, mest of biohumus omvat.

Ze verbeteren de bodemstructuur en stimuleren de ontwikkeling van micro-organismen, wat een positief effect heeft op de groei en dichtheid van het gras. Ze hebben het voordeel dat ze niet overbemest kunnen worden. Er is dus geen risico op overbemesting en verbranding van het gazon.

Minerale meststoffen zijn snelwerkende producten die geconcentreerde doses voedingsstoffen aan het gazon leveren, vooral stikstof, fosfor en kalium. De populairste minerale meststoffen voor het verdikken van gazons zijn ammoniumnitraat en ureum. Welke is beter? Ammoniumnitraat is een snelwerkende meststof die de stikstof levert die het gazon nodig heeft in een gemakkelijk verteerbare vorm. Het wordt vooral aanbevolen in het vroege voorjaar wanneer het gras krachtig begint te groeien.

Dit product beïnvloedt de snelle vergroening van het gazon en stimuleert de plantengroei. Ureum daarentegen is een langzamer werkende meststof die geleidelijk stikstof aan de bodem afgeeft. Het is geconcentreerder dan ureum, dus het moet voorzichtig worden gebruikt om te voorkomen dat het gras verbrandt. Ureum is ideaal voor gebruik in de zomer wanneer het gazon een stabiele bron van stikstof nodig heeft. Beide meststoffen hebben hun voordelen, maar in de praktijk worden ze best door elkaar gebruikt, afhankelijk van de behoeften van het gazon en de tijd van het jaar.