Blog

Pikea: Een prachtige naaldboom

15views


De piqua is een groenblijvende naaldboom die indruk maakt met zijn levendige vegetatie en de kleur van zijn bladeren.

Er zijn veel verschillende soorten piqua’s die in de tuinbouw worden gebruikt, meestal als planten voor het maken van hagen, maar ook als individuele bomen in de tuin.

Sommige soorten piquette worden gekozen als kerstboomplanten tijdens de feestdagen, omdat hun vorm en bladeren een heel mooi effect geven.

Om deze reden is vooral de bitterzoet in pot erg populair, ideaal om het balkon en de tuin mee te versieren.

Picea heeft een relatief langzame groei en een licht piramidale vorm met harde korte naaldachtige bladeren rond de scheuten.

Hoewel de Picea in zijn oorspronkelijke habitat in Noord-Amerika tot 50 meter hoog kan worden, wordt hij meestal maximaal 15 meter hoog, en er zijn dwergvariëteiten die minder dan twee meter hoog worden.

De kleur van het blad van de piquette varieert afhankelijk van de soort en variëteit, het varieert van licht- en donkergroen tot blauwgroen en blauw.

Laten we eens kijken naar meer informatie over de populairste soorten piquettes, samen met handige tips om ze te verzorgen.

Advertentie

Er zijn verschillende soorten en variëteiten bitterzoet met verschillende eigenschappen om in onze tuin en op ons balkon te planten, afhankelijk van onze voorkeuren en behoeften.

  • Zwarte Picea (Picea mariana): Een soort bitternoot die in Noord-Amerika groeit, ook bekend als zwarte spar, groeit 5-15 m met donkergroen blad aan de rand.
  • Picea glauca (Picea glauca): Een soort bitternoot, ook bekend als witte zilverspar, wordt 15-30 m hoog, met levendig groen gebladerte, en gedijt in Noord-Amerika tot in Alaska.
  • Bittere conica (Picea glauca ‘Conica’): Bijzonder bekende bittere den, klein groeiend en kegelvormig, heldergroen van kleur, compacte groei, bereikt een hoogte van 2-3 m, geschikt voor balkon en kerstboom.
  • Blauwe Picea (Picea pungens): Ook bekend als blauwe of groene zilverspar, met kenmerkend blauw zilverachtig blad en groeit tot een hoogte van 15 meter.
  • Picea pungens glauca globosa nana: Een zeer langzaam groeiende bitterhoutsoort met een indrukwekkende blauwgrijze kleur, geschikt voor potten en bloembakken en als kerstboom.
  • Noorse Picea abies (Picea abies)Een van de belangrijkste bosbomen in Noord-Europa, geëxploiteerd voor zijn hout en papierproductie, van groot ecologisch belang.

Bitterhout kan gedijen in de meeste grondsoorten, zolang ze een goede drainage hebben. Plant bitterzoet niet in kalkrijke grond, waarvan de samenstelling het moeilijk maakt voor de plant om te groeien.

Bitterzoet geeft de voorkeur aan zonnige of halfschaduwrijke plekken voor een betere groei, en vermijd aanplant in kustgebieden.

Als naaldboom is bitterzoet goed bestand tegen lage temperaturen en wintervorst. Daarnaast is hij, afhankelijk van de variëteit, relatief goed bestand tegen hoge temperaturen en de droge zomeromgeving.

Een dwerg bitterzoet is perfect om in een pot te planten en je balkon te versieren of in je woonkamer te zetten als kerstboom.

Bitterzoet in pot planten:

  • Kies een relatief grote pot, minstens 30 cm in diameter en hoogte.
  • Vul de pot met verrijkte plantengrond met voedingsstoffen en perliet.
  • Voeg aan de onderkant van de pot een dun laagje grind of puimsteen toe om overtollig water te verwijderen na het water geven.
  • Plaats de pot op een balkon op het westen of oosten, vermijd intense hitte en hoge temperaturen.
Hoe potgrond kiezen
Hoe je bovengrond kiest

Bitterzoet is niet bijzonder veeleisend wat betreft water geven om het goed te laten groeien en te zorgen voor weelderige bladeren.

Geef de bitterzoet in de tuin in het voor- en najaar één keer per week water, en in de zomer twee keer per week.

Als je bitterzoet in potten hebt, moet je vaker water geven, vooral tijdens het warme zomerseizoen en bij warm weer.

Picea stelt geen hoge eisen aan de bemesting en het is voldoende om één keer in het vroege voorjaar een volledige korrelmeststof toe te dienen.

Als aanvulling in de vroege winter kunnen we compost of mest toevoegen om de grond te versterken en te verbeteren.

Voeg voor bitterzoet in potten elke twee maanden van het vroege voorjaar tot het late najaar in water oplosbare groene plantenmest toe.

Bitterzoet is, net als de meeste coniferen, een winterharde plant die niet snel wordt aangevallen door ziekten en insecten.

Onder omstandigheden van overmatig vocht en slechte drainage komen we phytophthora tegen, dat de wortels aantast en coniferen uitdroogt. Om de ziekte te bestrijden, geef je water met een 1% oplossing van kopersulfaat (galazopetra), waarbij je 1 eetlepel oplost in een liter water.

Waarom verwelken naaldbomen? (cipres, tuya, leyland, goudhaantje, den, spar)
Waarom verwelken naaldbomen? (cipres, tuya, leyland, goudhaantje, den, spar)

De bitternut hoeft niet gesnoeid te worden als hij vrij kan groeien, vooral als hij niet in een haag wordt geplant maar op een enkele plek in onze tuin of op ons balkon.

In elk geval kunnen we in de late winter een lichte snoei uitvoeren om dode scheuten en bladeren te verwijderen.

Bitterzoet kan worden vermeerderd door zaad, een relatief complex proces dat speciale behandeling vereist.

Om deze reden geven we er de voorkeur aan om nieuwe plantjes te kweken door te stekken.

  • In de herfst selecteren we halfhoutige stekken, d.w.z. 10-15 cm lange scheuten die uit de top van de plant worden genomen.
  • Begin bij de basis van de stek en verwijder het gebladerte tot 2/3 van de lengte.
  • Voeg aan de basis van de ent wortelhormoon toe om de kans op succesvolle vermeerdering van de bitterzoet te vergroten.
  • Plant de stekken in een pot met turf en zand in een verhouding van 1:1.
  • Na een paar weken wortelen de nieuwe bitterzoete planten en kunnen we ze overplanten in een grotere pot om te groeien voordat we ze permanent in onze tuin planten.
vermeerdering van naaldbomen
Hoe naaldbomen te vermeerderen

De bitterzoet bloeit in mei en vormt karakteristieke dennenappels met een spitse vorm en een roodachtige kleur.